Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nyúl László
Képfeldolgozó módszerek retina felvételek elemzésére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Nyúl László
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A szem vizsgálatával nem csak a szemet közvetlenül érintő betegségekről, hanem általában az emberi szervezet állapotáról is képet nyerhetünk, ugyanis pl. különböző krónikus betegségek, mint a magas vérnyomás, koleszterin, vagy a cukorbetegség látható és mérhető elváltozásokat okoznak a szemfenék struktúráin. A retina felvételek vizsgálatának elsődleges célja egyes betegségek (pl. glaukóma vagy diabéteszes retinopátia) korai szakaszban történő felismerése az eredményes kezelés érdekében valamint a betegség előrehaladásának illetve az alkalmazott kezelés hatásának követése automatikus módszerekkel. A retina vizsgálatához használatos képalkotási technikák közül az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb módszer a szemfenék lefényképezése digitális kamerával. Mivel ez egyben az egyik legolcsóbb eljárás is, így megfelelő képelemző algoritmusokkal támogatva széles körben alkalmazható lenne pl. automatizált szűrővizsgálatokban is. Az utóbbi évek nagyon gyorsan fejlődő és teljesen új képanalízis módszereknek teret nyitó képalkotási módja az OCT (optical coherence tomography), mely technikával a retina egyes sejtrétegeinek 3D felépítése is leképezhető. Maga a képalkotási technológia már komoly fejlettségi szinten áll viszont a szolgáltatott nagy tömegű képadat feldolgozása még számos képfeldolgozási és képelemzési problémát vet fel.
A javasolt kutatás fontosabb részfeladatai az alábbiakból kerülnek ki. A retina képelemzéshez jelenleg használt technikák megismerése, összehasonlítása, új eljárások kidolgozása a különböző modalitások által előállított digitális képek minőségének automatikus megítélésére, a képi hibák (pl. megvilágítás, fókuszálás, zaj) automatikus korrekciójára, multimodális analízishez képregisztrációs feladatok vizsgálata, a szemfenék struktúráinak (pl. vérerek, vakfolt, sárgafolt, sejt-rétegek) szegmentálása, kép-alapú jellemzők kinyerése és vizsgálata, valamint osztályozó módszerek összehasonlítása a képi információn alapuló kiértékeléshez számítógéppel segített diagnózis (CAD), szűrés, vagy nyomonkövetési feladatokra.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )