Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gyimóthy Tibor
Nagyméretű szoftverek karbantartási problémái

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Gyimóthy Tibor
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A vállatoknál, hivataloknál napi szinten működő szoftverek mérete sok esetben meghaladja a több millió programsort. Ezek a rendszerek gyakran évtizedes, folyamatos változtatásokkal járó fejlesztési munka eredményeként jönnek létre. A módosítások hatására a még eredetileg gondosan megtervezett szoftverek minősége is elromlik, a rendszer architektúrája sérül. Gyakran előfordul, hogy a programozók a szűk fejlesztési határidők miatt ’copy-paste’ módszerrel kódolnak, ezzel nagyon veszélyes kódrészletek keletkeznek, amik nem várt hibákat okozhatnak.

A kutatási téma célkitűzése olyan módszerek kutatása, amelyek segítségével lassítható a nagyméretű szoftverek minőségének romlása,csökkenthető a módosítások okozta következmény hibák száma. Az ilyen módszerek iránt nagy érdeklődés mutatkozik a szoftverfejlesztő cégeknél és a nagy szoftvereket üzemeltető vállalatoknál és intézményeknél is.

előírt nyelvtudás: angol nyelvű szakszöveg megért
felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )