Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fülöp Zoltán
Súlyozott faautomaták és fatranszformátorok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Fülöp Zoltán
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Közismert, hogy a ma már klasszikusnak mondható faautomaták és fatranszformátorok [3-5] általánosíthatók algebrai struktúrák (elsősorban félgyűrük és multioperátor monoidok) feletti ún. súlyozott faautomatákká és fatranszformátorokká. Az általánosítás során a fanyelv egy olyan leképezés lesz, amely a fák halmazát a struktúra tartóhalmazába képezi le, ezáltal a struktúra elemei adják a fák súlyait. Az ilyen leképezéseket fasoroknak nevezzük. Hasonlóan, a fatranszformációnak egy olyan leképezés felel meg, amely fákból képzett párokhoz rendeli a struktúra elemeit. Mára mind a súlyozott faautomatáknak, mind a súlyozott fatranszformátoroknak komoly irodalma van, lásd az [1,2] összefoglalókat. Ugyanakkor aktív kutatás is folyik, melynek egyik fő fóruma a két évente megrendezésre kerülő Weighted Automata: Theory and Applications (WATA) workshop sorozat. Az elmélet alkalmazást nyer többek között a formális módszerekben és a természetes nyelvi feldolgozásban. Számos nyitott probléma és kutatásra alkalmas feladat van ezen a területen. A meghirdetett tématerv egy fő olyan hallgatónak szól, aki érdeklődik az elméleti számítástudomány iránt és szívesen végezne kutatómunkát a témában.


[1] Z. Ésik and W. Kuich. Formal tree series. J. Autom. Lang. Comb., 8(2):219--285, 2003.
[2] Z. Fülöp and H. Vogler. Weighted Tree Automata and weighted Tree transducers. in: Handbook of Weighted Automata (Eds. M. Droste, W. Kuich, and H. Vogler). Springer-Verlag, 2009.
[3] Z. Fülöp and H. Vogler. Syntax-directed semantics --- Formal Models Based on Tree
Transducers. Monogr. Theoret. Comput. Sci. EATCS Ser. Springer-Verlag, 1998.
[4] F. Gécseg and M. Steinby. Tree Automata. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1984.
[5] F. Gécseg and M. Steinby. Tree languages. In G. Rozenberg and A. Salomaa, editors, Handbook of Formal Languages, volume 3, chapter 1, pages 1--68. Springer-Verlag, 1997.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-10-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )