Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csendes Tibor
A PageRank algoritmus új változatai súlyozott gráfokra és ezek alkalmazása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Csendes Tibor
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A feladat a weboldalak fontossága becslésére szolgáló PageRank algoritmus olyan változatainak elméleti és számítógépes vizsgálata, amelyek súlyozott gráfokon is képesek működni. A kitűzött kutatás tisztázza az alkalmazhatóság korlátait, a várható eredmények minőségét, és az eljárás bevethetőségét olyan alkalmazási feladatokon, amelyek egy hálózattal leírt jelenség minőségi mutatói meghatározását célozzák. Tisztázandó a megoldható feladatok mérete, a lehetséges ellenpéldák köre, amelyeken hamis eredmény adódhat, valamint a műveletigény is.
A megcélzott alkalmazási területek a tudománymetria és a borkóstolók minősítése. Mindkét eset természetes módon leírható irányított és/vagy súlyozott gráfokkal. A bevett minősítési eljárások részben vitatottak, részben nem objektív eljárásból adódnak. A kidolgozandó módszertan által szolgáltatott eredményeket ezen alkalmazási területek szakfolyóirataiban is közölni kell majd.
A szakirodalom döntő részben angol nyelven érhető el, és több doktori kurzus segíti majd a fölkészülést. Az előzményekből néhány fontosabb mű:

JM Kleinberg: Authoritative Sources in a Hyperlinked Environment. J. of
the ACM 46(1999) 604–632
Nan Ma, Jiancheng Guan, and Yi Zhao: Bringing PageRank to the citation
analysis. Information Processing and Management: an Int. J. 44(2008) 800-810
D Nemirovskya and K Avrachenkov: Weighted PageRank: cluster-related weights. In Proc. of the 2008 Text REtrieval Conference (TREC 2008), Gaithersburg, MD, 2008
JX Parreira, D Donato, S Michel, and G Weikum: Efficient and Decentralized PageRank Approximation in a PeertoPeer Web Search Network. Proc. of the 32nd Int. Conf. on Very Large Data Bases, Seul, Korea, 2006, 415-426

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2020-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )