Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Beszédes Árpád
Szoftvertesztelési folyamatok minőségének elemzése és javítása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Beszédes Árpád
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A szoftvertesztelés a jelenleg elsődlegesen alkalmazott módszer a szoftver verifikációban. Szoftvertesztelésre rendkívül magas összegeket áldoznak a szoftverfejlesztők, ugyanakkor a tesztelési folyamatok minőségét, optimumtól való távolságát ritkán ellenőrzik. A tesztelési folyamatok kiértékelésére különböző módszerek léteznek, a legismertebbek a kód-lefedettség mérésén alapuló ellenőrzések, hiszen elfogadott nézet, hogy a lefedettségi mérték a várható hibafeltárási-gyakoriságot jól becsüli. Léteznek modellek, melyek segítségével megbízhatóan megjósolható egy adott tesztelési ciklus során, hogy milyen mértékben tudunk javítani a lefedettségi (és a hiba-gyakorisági) mutatókon. Rámutathatunk továbbá a fontosabb tesztesetekre, azok közötti redundanciára, stb., és ezek alapján javíthatunk a tesztelési folyamatainkon, optimalizálhatjuk azokat. E modellek azonban nem minden esetben írják le megfelelően a valóságot, egyszerű feltételezésekkel élnek, mint például nem tesznek különbséget az egyes kódrészek között azok belső minősége alapján.
A téma keretén belül ilyen modellek kidolgozása és ellenőrzése a feladat, amelyek jobban leírják a valós szoftverrendszereket és azok tesztelési folyamatait. Alapvető kutatási irány a meglévő minőségi mutatók (forráskód metrikák, kódolási problémák, gyanús jelek) alkalmazásának lehetőségei a tesztelés kiértékelése és javítása terén. A Szoftverfejlesztés Tanszék munkatársai nagy tapasztalattal rendelkeznek a statikus forráskód minőség mérése terén, de azok alkalmazása a tesztelésben még jelentős kutatási terület.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-10-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )