Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vajda István
Univerzális kompozició kriptográfiai protokollok tervezésére és analízisére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Vajda István
helyszín (magyar oldal): Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék
helyszín rövidítés: HIT


A kutatási téma leírása:

Az univerzális kompozíció (UC) kriptográfiai protokollok tervezésének és analízisének bizonyított biztonságot nyújtó módszertana.
Egy kriptográfiai feladat ideálisan biztonságos “megvalósítását” az ideális funkcionalitás definiálja. A feladat egy UC-biztonságos implementációja (a valós protokoll) az ideális protokoll egy UC-biztonságos emulációja. Ha egy kompozit protokollban a fő protokoll szubrutinként hív meg egy alprotokollt, akkor ezen alprotokoll helyén az ideális vagy az UC-biztonságos valós változat biztonságosan felcserélhetően szerepelhet tetszőleges számú konkurens szubrutin-hívás mellett is (univerzális kompozíció). Ezen biztonságos kompozíciós lehetőség a strukturált tervezést és analízist hatékonyan képes támogatni.
Egy feladat biztonságos emulálhatósága több modell-paraméter függvénye, mint a támadó adaptivitása, konkurencia korlátozásának lehetősége, harmadik megbízható fél jelenléte és biztonsági setup lehetőségek, a nem korrumpált résztvevők aránya, a rendelkezésre álló biztonságos kriptográfiai primitívek “készlete”, a konkurens futamok függetlensége vagy állapotfüggősége, illetve az ideális funkcionalitás enyhítési lehetőségei. Ezen paraméterek gyakran egymással “kiválthatók”.
Ennek kapcsán a kutatási feladat ezen modell-paraméterek közti “átjárhatóság” implementálhatóság kapcsán történő részletes feltárása, támaszkodva a terület kapcsolatos létező elméleti eredményeire, az ottani bizonyítástechnikákra. Ezen kutatás legyen különös tekintettel a komplexitáshoz kötődő gyakorlati szempontokra. Az elért elméleti eredmények felhasználását demonstrálni kell konkrét tervezési-analízis problémákon.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-03


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )