Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kovács Tamás
A biológiai gátakhoz való kapcsolódáshoz szükséges ligandumok azonosítása és a génexpressziós mintázatban a funkcionalizált nanorészecskék hatására bekövetkezett változás

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
környezettudományok
Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Kovács Tamás
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A munka fő célja a nanorészecskék funkcionalizálása, mely által ezek képesek lesznek specifikusan kapcsolódni az adott biológiai gátakhoz (pl. a vér-agy gáthoz) illetve megvizsgálni a megcélzott sejtekben a funkcionalizált nanorészecskék hatására bekövetkező génexpressziós mintázatbeli változásokat. A fágdisplay technikát fogjuk alkalmazni olyan oligopeptidek azonosítására, melyek képesek lesznek kapcsolódni a biológiai gátakhoz. A fágdisplay technika lehetővé teszi különböző oligopeptid populációknak bakteriofágok külső felszínén való prezentációját, mely által ki tudjuk választani azokat az oligopeptideket, melyek képesek lesznek specifikusan kötődni az adott biológiai gáthoz. Továbbá a fágdisplay technika alkalmas arra is, hogy kiválasszuk azokat az oligopeptideket, melyek képesek specifikusan felismerni az adott nanorészecskét. Ezen esetekben egy random 12 aminosavakból álló oliogopeptideket tartalmazó könyvtárat fogunk a bakteriofágok felszínén prezentálni. Azon géneket, melyek azokat az oligopeptideket kódolják, melyek képesek specifikusan felismerni a naorészecskéket illetve a biológiai gátat, fúzionálni fogjuk, majd klónozzuk expressziós rendszerbe. A fúziós peptidek lehetővé teszik a nanorészecskék számára, hogy felismerjék az adott biológiai gátat. A génexpressziós elemzések újgenerációs szekvenálás segítségével fognak történni.

előírt nyelvtudás: angol
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol

Jelentkezési határidő: 2017-07-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )