Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Állati eredetű termékek roncsolásmentes minőségvizsgálata optikai módszerekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
élelmiszertudományok
Wittmann Antal Növény-, Állat- és Élelmiszer-tudományi Multidiszciplináris Doktori Iskola

témavezető: Dóka Ottó
helyszín (magyar oldal): SZE-MÉK Matematika, Fizika és Informatikai Intézet, Mosonmagyaróvár, Deák tér 1.
helyszín rövidítés: MÉK


A kutatási téma leírása:

Folyamatban lévő téma:

A különböző állati eredetű élelmiszerek minőségvizsgálatára alkalmazott módszerek széles köre ismert. A módszerek alapvetően fizikai és/vagy kémiai aljárások alkalmazását jelentik. Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb szerepet kapnak a vegyszer- és roncsolásmentes technikák.
A hagyományos optikai módszerek, spektrofotometriai eljárások döntő hányada alapos mintaelőkészítést, elválasztási technikák alkalmazását igényli. Az utóbbi évtizedekben egyre inkább előtérbe kerültek a fototermikus módszerek, mint pl. fotoakusztikus, fotopiroelektromos, fotokalorimetriás módszerek. Ezek a technikák a fény-anyag kölcsönhatás során azt használják ki, hogy a minta által periodikusan abszorbeált fényenergia hőmérsékletingadozást hoz létre a mintában, amit aztán valamilyen – a fent említett - módokon detektálunk. A mért jel kialakulásából is következik, hogy nincsen szükség mintaelőkészítésre, ami a vizsgálati időt is jelentősen lerövidíti.
Az optikai módszerek egy másik csoportját jelentik a színmérések. Általában igaz, hogy a termékek színe és minősége, összetétele között szoros kapcsolat van. Ezért a színmérés eredményei felhasználhatók a termékek minősítésére is.
A vázolt módszereket kívánjuk alkalmazni húsipari, tejipari termékek és egyéb termékek minőségének meghatározására.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-30


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )