Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Égert János
Biokompozit szerkezeti anyagok járműipari mérnöki alkalmazásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
közlekedés- és járműtudományok
Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola

témavezető: Égert János
helyszín (magyar oldal): Széchenyi István Egyetem
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

A kutatási téma leírása:
A biokompozit anyagok kifejlesztése az utóbbi években indult meg. A biokompozitok természetes erősítő szálat (főként lent) és bio-gyantát (pl. politejsavat) tartalmaznak és mechanikai, szerkezeti tulajdonságaik elérik az üvegszállal erősített polimer kompozitok jellemzőit. A kutatás fő célkitűzése a biokompozit anyagok járműiparban történő felhasználásának mechanikai, konstrukciós szempontból történő előkészítése. Az előkészítés mindazokra a kísérleti vizsgálatokra, numerikus mechanikai modellezési és tervezési eljárásokra kiterjed, amelyeket a biokompozitok mérnöki szempontból megfelelő alkalmazása megkíván.
Az első lépésben kísérleti vizsgálatokkal tisztázni kell azokat a szilárdsági, dinamikai, kifáradási anyagjellemzőket, amelyek a biokompozit járműalkatrészek számítógépes mechanikai modellezéséhez szükségesek. Új anyagokról lévén szó, ezek egyáltalán nem állnak rendelkezésre a szakirodalomban. A következő lépésben meg kell vizsgálni, hogy a mechanika numerikus, szilárdságtani, dinamikai, kifáradási szimulációs eljárásai, anyagtörvényei, tönkremeneteli kritériumai milyen mértékben alkalmazhatók biokompozitokra. Szükség esetén ezek pontosítása, továbbfejlesztése szintén a kutatások tárgya. Végül a kidolgozott, továbbfejlesztett eljárások hatékony alkalmazhatóságát egy konkrét járműalkatrész tervezési, méretezési feladatán szükséges bemutatni, igazolni.

Kutatási célok:
- Biokompozitok ortotróp anyag és tönkremeneteli jellemzőinek kísérleti meghatározása.
- A kompozitokra általánosan érvényes tönkremeneteli kritériumok biokompozitokra történő alkalmazhatóságának igazolása.
- Biokompozit alkatrészek végeselemes modellezhetőségének vizsgálata és kísérleti igazolása.

Hazai és/vagy nemzetközi kapcsolatok a témában, ha van:
- Meshining Engineering Kft. és Meshlin Composites Zrt. Győr
- Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Polimertechnikai Tanszék

Egyéb (követelmények, elvárások)
Végeselemes programrendszerek és gépészeti tervező (CAD) rendszerek ismerete, szilárdságtani kísérleti módszerek ismerete, legalább MSc szintű rugalmasságtani ismeretek, az angol nyelv ismerete, programozási nyelv ismerete.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )