Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Szilvia
Wavelet alapú képfeldolgozó eljárások a nanotechnológiában és az orvostudományban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
informatikai tudományok
Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola

témavezető: Nagy Szilvia
helyszín (magyar oldal): Széchenyi István Egyetem
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

A képalkotó eszközök egyre nagyobb tért nyernek hétköznapjainkban és a tudomány számos területén, így a nanovilág mérésére szolgáló pásztázó mikroszkópokban, illetve az orvostudományban alkalmazott, különböző fizikai elveket kihasználó diagnosztikai eszközökben is. A nagyfelbontású, magas tárhelyigényű képek tömörítésében régóta alkalmazott eljárások a wavelet-analízisen alapuló veszteséges forráskódolási módszerek, melyeket ujjlenyomat-adatbázisoktól a JPEG2000 szabványon keresztül a mozgóképekig széleskörűen használnak.
A wavelet-analízis azonban nemcsak tömörítésre alkalmas, hanem a rendelkezésre álló adathalmaz tulajdonságainak mélyebb megismerésére, jellemző mintázatok detektálására, bizonyos frekvenciák elnyomására, kiemelésére, különböző skálájú viselkedések elemzésére is. A wavelet-analízis ugyanis a vizsgált függvényt vagy egyéb, tetszőleges Hilbert-tér elemét lokálisan különböző frekvenciájú összetevőkre bontja. A doktori munka a rendelkezésre álló orvosi, illetve nanofizikai eredetű képek wavelet-analízise, az így kapott eredményekben a fizikai, illetve makroszkopikus tulajdonságokkal való összefüggések keresése, meghatározása, jellemzése, indoklása. Szükséges az analizáló programok elkészítéséhez programozási gyakorlat.

Jelentkezők lehetnek: Informatikai, matematikai, fizikus, orvosbiológiai mérnökök

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )