Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Edelmayer András
Meghibásodások detektálása nagy-megbízhatóságú, paramétereiben változó lineáris (LPV) rendszerekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
informatikai tudományok
Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola

témavezető: Edelmayer András
helyszín (magyar oldal): Széchenyi István Egyetem
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

A dinamikus rendszerekben bekövetkező rendellenességek és meghibásodások detektálása egyre növekvő fontossággal bíró mérnöki terület. Különösen a korszerű nagy-megbízhatóságú rendszerek esetében a rendszerre előírt tartós megbízhatósági követelmények teljesítésének szinte egyetlen módja az aktív biztonságnövelő módszerek rendszerbe integrálása, amelyek az esetlegesen megjelenő hibák eltávolítását megbízható módon, gyorsan és a működés teljesítménymutatóinak folyamatos fenntartása mellett képesek megoldani. A hibák és normálistól eltérő rendszermegváltozások detektálása az ilyen aktív biztonságnövelő módszerek köréhez tartozó feladat. A detektálási módszerek alapvetően modell alapúak. Hatékony detektálási módszerek csak a valóságos rendszerekben mindíg jelenlévő nemlinearitások hatásának figyelembevételével dolgozhatók ki. Az érdeklődés előterében álló, nagy-komplexitású mérnöki rendszerek (ilyenek pl. tipikusan a repülőgépek, űreszközök és gépjárművek irányításának problémái), matematikai leírását a paramétereiben változó lineáris (LPV) modellosztállyal lehet célravezető módon elvégezni, amely modellosztály átmenetet nyit a kezelhető lineáris és a gyakorlat számára gyakran alkalmatlan nemlineáris módszerek között. A doktori program során a jelölt megismerkedik a hagyományos detektálási módszertannal és lehetősege nyílik új kutatási programokhoz történő csatlakozás révén a legkorszerűbb rendszerelméleti módszerek elsajátítására.
Követelmények: Matematikai rendszerelmélet alapjai, Irányítástechnikai ismeretek, MATLAB és SIMULINK ismeretek, Jártasság a szimulációs módszerek alkalmazásában.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )