Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lencse Gábor
Multicast routing protokollok modellezésének vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
informatikai tudományok
Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola

témavezető: Lencse Gábor
helyszín (magyar oldal): Széchenyi István Egyetem
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

A téma aktualitását az IPv6 közeli bevezetése, valamint az IP protokoll fölötti műsorszórás várható elterjedése adja. Bár léteznek már különböző protokoll szintű ajánlások a multicast routingra (pl. PIM-SM/DM/SSM, DVMRP, MOSP, MBGP) és az utóbbi években jelentős számú tudományos közlemény született a témában, még számos megoldandó probléma van a multicast routing protokollok területén. Az elterjedt hálózati szimulátorok (pl. OPNET Modeler, OMNeT++) modellkészlete pedig még korántsem teljes – mind az egyes protokollok modelljének létét, mind azok funkciókészletét illetően.
A témát kidolgozó hallgató feladatai:
• Az IPv4, valamint az IPv6 fölött működő multicast routing protokollok összegyűjtése és rendszerezése különféle szempontok szerint (például: nyújtott funkciók, skálázhatóság, implementációk léte különböző platformokra, gyakorlati alkalmazás elterjedtsége).
• Kritériumrendszer felállítása, hogy milyen szempontok alapján lehet egy infokommunikációs rendszerek teljesítőképesség-vizsgálatára használható szimulációs rendszert (továbbiakban: hálózati szimulátor) a tudományos kutatásban jól használhatónak tekinteni. (Például: absztrakció szintje, a szimulátor és a modellek módosíthatósága, ingyenes akadémiai licenc léte, stb.)
• A fontosabb hálózati szimulátorok minősítése a fenti kritériumok, valamint a fenti multicast routing protokollok támogatása szempontjából (van-e modell, a protokoll mely részeire terjed ki, mik a hiányosságai).
• A fentiek alapján javaslattétel valamely, a tudományos kutatásban jól használható hálózati szimulátor egy vagy több multicast routing protokoll modelljének létrehozására vagy kiegészítésére.
• A modellek megtervezése, implementálása, verifikálása és validálása.
• A megalkotott vagy kibővített modellkészlet képességeinek demonstrálása egy összetett valós rendszer modelljének megalkotásával.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )