Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nemeskéri Zsolt
Digitális kompetenciák és a pályaorientáció területi összefüggései a 21. században

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
közgazdaságtudományok
Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

témavezető: Nemeskéri Zsolt
helyszín (magyar oldal): Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécs Rákóczi u. 80
helyszín rövidítés: KTK


A kutatási téma leírása:

A kutatási témafelvetés célja, hogy válaszokat keressünk a munkaerőpiac és a digitalizáció közötti összefüggésekre, az új generációk munkaerő-piaci szerepére, az életpályákhoz kapcsolódó tényezőire, ezek regionális vonzataira.
A munkaerőpiac radikális változáson megy keresztül többek között a megállíthatatlan technikai fejlődésnek köszönhetően. A digitalizáció tovább szélesítette a felülszegmentált munkaerőpiacot és annak kompetenciaszükségletét. Hatással van az egyre erőteljesebben jelentkező generációs problémákra is. Azt gondoljuk soha nem volt ilyen mély szakadék az egy munkahelyen dolgozó aktív generációk között. A változás oka egyszerű: az ipari társadalmat fokozatosan felváltotta az információs társadalom, majd a tudásalapú társadalom, amely teljesen átírja az emberek közötti kommunikáció rendjét. Az internet megkönnyíti az információk megszerzését, ugyanakkor megváltoztatja az emberek közötti viszonyok jellegét és korábban nem látott generációs konfliktusokat szül.
Kutatásunk témája a digitális kompetenciák és munkaerőpiac összefüggéseinek vizsgálata az egész életen át tartó tanulás, pályaorientációs aspektusaiból. Mindemellett feltárva, elemezve, értékélve azokat a tényezőket, amelyek a különböző fő gazdasági ágazatok keretében szükségletként, ágazati munkaerő-piaci elvárásként digitális kompetenciaként megjelenik, különös tekintettel a generációs változásokra.
A témát választó doktorandusz hallgató különböző gazdasági, munkerőpiaci adottságú területi egységeket vizsgál. Célcsoportként tanulók/tanintézetek, munkavállalók/ munkanélküliek és munkáltatók (ágazati szinten) bevonását tervezzük. Gazdasági, ágazati, korcsoportos megoszlásban, az egész életen át tartó tanulás aspektusában választ kapunk a munkaerőpiac és a digitális kompetenciák közötti összefüggésekre, a legfontosabb befolyásoló tényezőkre.

előírt nyelvtudás: angol
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): német
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-22


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )