Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kiss Ibolya
A porcspecifikus génműködésben szerepet játszó molekuláris mechanizmusok vizsgálata in vitro módszerekkel és transzgenikus egerekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kiss Ibolya
helyszín (magyar oldal): MTA SZBK Biokémiai Intézet
helyszín rövidítés: SZBK


A kutatási téma leírása:

A kutató laboratórium két évtizede tanulmányozza a porc-specifikus génműködést irányító molekuláris rendszereket, az abban szerepet játszó DNS-elemeket és transzkripciós faktorokat. Különös figyelmet fordítanak azoknak a regulációs mechanizmusoknak a felderítésére, melyek a matrilin-1 gén kifejeződését a distalis vázelemekbe és a növekedési korong azon zónáiba irányítják, melyek a csontok hosszanti növekedésében fontos szerepet játszanak. Különböző DNS-elemek összeépítésével különböző speciális porcspecifikus vektorokat hoznak létre és azok működését tranziens expressziós kísérletekben és transzgenikus egerekben igazolják. Céljuk a distalis és zónafüggő génregulációt meghatározó DNS-elemek és transzkripciós faktorok azonosítása. Az alkalmazott kísérleti módszerek magukban foglalják a génsebészetet, tranziens expressziós kísérleteket, DNS-fehérje kölcsönhatáson alapuló in vitro módszereket, immunhisztokémiát és transzgenikus egér technikákat.

előírt nyelvtudás: angol
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-07-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )