Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Árnyas Ervin
Alifás alkoholok és metabolitjaik hatása monociták/makrofágok és polimorfonukleáris leukociták funkcionális állapotára

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
egészségtudományok
Egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Árnyas Ervin
helyszín (magyar oldal): Megelőző Orvostani Intézet
helyszín rövidítés: DENK


A kutatási téma leírása:

Magyarországon és bizonyos közép-kelet európai országokban népegészségügyi szempontból kitüntetett figyelmet érdemel a tömény szeszesitalok fogyasztása. Gázkromatográfiás/tömegspektrográfiás vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a gyümölcsökből és gabonafélékből készült tömény szeszesitalok az etanol mellett változó mennyiségben (10-70 mmól/liter) nagyobb szénatom számú alifás alkoholokat, így 1-propanolt, 1- és 2-butanolt, izo-butanolt, valamint izoamil-alkoholt is tartalmazhatnak. Fokozott expozíció esetén ezek fontos szerepet játszhatnak a krónikus májbetegségek és a májzsugor kialakulásában, mivel májkárosító hatásuk többszöröse az etanolénak. Emellett az alkohol függőségben szenvedőknél súlyos immunszuppresszió alakul ki, ezért a krónikus alkoholisták fokozottan érzékenyek fertőző betegségekre. Ennek biológiai hátterében többek között az immunsejtek funkcionális állapotában bekövetkező változások állhatnak, így kutatásunk során azt vizsgáljuk, hogyan hatnak a tömény szeszesitalokban lévő alifás alkoholok és metabolitjaik a monociták és granulociták migrációs képességére, a monociták makrofágokká történő differenciációjára, illetve befolyásolják-e a makrofágok efferocitózisát individuális és kombinált expozíció esetén.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )