Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Avantgard & Akadémia – ma

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Képzőművészeti Egyetem
képzőművészet
Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola

témavezető: Károlyi Zsigmond
helyszín (magyar oldal): MKE DI Feszty-ház, 1063 Budapest Kmety Gy. u. 27.
helyszín rövidítés: MKE


A kutatási téma leírása:

Az utóbbi kétszáz év művész-életrajzainak elmaradhatatlan közhelye: „a fiatal tehetség fellázadt az elavult, poros, megcsontosodott, vaskalapos akadémiai szemlélet ellen.” (Fiúk az apák ellen… – alkalmasint összefogva a nagypapákkal… – vagy a még távolabbi múlt sem elvetendő, mint referencia). Mi a helyzet ma, amikor a globalizálódó felsőoktatási intézmények zanzásított multikulti ideáikkal, ábdált-barkácsolt ideologikus tákolmányaik fedezékében, bátran felvállalt szolgáltató karakterükkel közelebb állnak a dadaista Cabaret Voltaire hangulatához, mint a „forradalmár” újító: Cézanne által olyannyira tisztelt Ingres-féle „múzeumi művészethez”?
A kivétel lett a szabály (és fordítva: ami korábban a centrum volt, periférikus jelenséggé vált), – avantgard stratégiák lettek kötelező iskolai stúdiumok tárgyává. Mintha nem efféle történelmi jelentőségű átrendeződések és szintézis-kísérletek színterei lettek volna eleve a hagyományos akadémiák, amióta megalapították őket?
Ez a kérdés megérdemelné az alapos, interdiszciplináris vizsgálódást.
(Javasolt, inspiráló irodalom: Camus: A lázadó ember; Huxley: Divatok a szerelemben; Christopher Lasch: Az önimádat társadalma; Ad Reinhardt: Tizenkét tézis egy új akadémiához)

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-03-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )