Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az alapjogok és az államra vonatkozó alapelvek fejlődése és főbb tendenciái az újkortól napjainkig

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
állam- és jogtudományok
Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Petrasovszky Anna
helyszín (magyar oldal): ME ÁJK
helyszín rövidítés: ME ÁJ


A kutatási téma leírása:

Jogtörténet, természetjogi indíttatású jog- és állambölcseleti gondolkodás, alkotmánytörténet, az államfejlődés és az alapjogok, köz- és magánjogi jogelvek természetjogi háttere;
18-19 századi magyar eszmetörténet, a hazai jog- és állambölcseleti gondolkodáson belül az észjogi iskola szerepe a magyar jogfejlődésben. A természetjog magyar közgondolkodásra gyakorolt hatása; A magyar reform-kori politikai-közjogi gondolkodás természetjogból származó elemeinek integrálása a hazai jog- és államtudományok körébe. Természetjogi államfelfogás a 18-19. századi magyar közgondolkodásban, az állami felségjogok jellemvonásai a természetjogban. A 19-20. századi hazai jogi kultúra között kialakult kapcsolatok vizsgálata. A természetjogi jogelvek európai jogfejlődésében játszott szerepének elemzése. A hazai latin nyelvű jogi irodalom, a latin mint jogi szaknyelv jelentősége.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2016-12-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )