Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Virág László
Immunsejt-tumorsejt interakciók vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris Orvostudomány Doktori Iskola

témavezető: Virág László
helyszín (magyar oldal): DE ÁOK Orvosi Vegytani Intézet
helyszín rövidítés: DEOVI


A kutatási téma leírása:

A daganatok kombinált kemoterápiája ugyan növekvő sikerrel alkalmazható több daganattípus esetében, de számos, súlyos mellékhatással jár, és definitív gyógyulást ritkán eredményez. A betegek immunrendszerének általános vagy specifikus aktiválása a daganatok elpusztítására egyre sikeresebb daganatterápiás eljárásokat eredményezett az elmúlt évtizedben, s várhatóan további sikerek elé néz. Kutatási programunk célja, hogy 1) HCS (high-content screening) alkalmazásokat dolgozzunk ki a daganatsejtek makrofágokkal és specifikus ölősejtekkel kialakított kölcsönhatásainak vizsgálatára; b) meghatározzuk a DNS károsodás által elindított jelátvitel és ezzel összefüggésben a sejtmagi NAD anyagcsere szerepét a daganatsejtek immun-mediált pusztulásában; 3) HCS technológiával olyan vegyületeket azonosítsunk, melyekkel fokozható a daganat-immunterápia sikere.

előírt nyelvtudás: angol középfok
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-01-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )