Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Protein foszfatázok jelátviteli szerepének tanulmányozása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris Orvostudomány Doktori Iskola

témavezető: Erdődi Ferenc
helyszín (magyar oldal): DE ÁOK Orvosi Vegytani Intézet
helyszín rövidítés: DEOVI


A kutatási téma leírása:

A foszfofehérjék defoszforilációját katalizáló protein foszfatázok a protein kinázok mellett a fehérjék foszforilációs szintjének kialakításában fontos szerepet töltenek be és ezzel a sejtek jelátviteli folyamatainak szabályozó molekulái közé sorolhatók.
A téma kidolgozásának fő célkitűzése elsősorban a protein foszfatáz-1 (PP1) enzimek jelátviteli szerepének tanulmányozása az alábbi területeken. (a) PP1-kötő fehérjék azonosítása normál és kóros sejtekben immunprecipitációs, „pull-down” módszerekkel, valamint co-expressziót követő koprecipitációs módszerekkel. A kölcsönható fehérjék azonosítása tömegspektrometriás módszerekkel. (b) A kölcsönhatások mechanizmusának vizsgálata in vitro kötődési kísérletekben natív és rekombináns fehérjékkel. (c) Új PP1 gátló/aktiváló kismolekulák azonosítása és kötődési mechanizmusuk feltárása szerkezeti vizsgálatokkal (Biacore-kötődési vizsgálatok, NMR és molekula dokkolási módszerek alkalmazása).
A vizsgálatok elősegíthetik a PP1 szabályozó szerepének mélyebb megértését és a PP1 aktivitás farmakológiai szabályozásának lehetőségét is feltárhatják.

előírt nyelvtudás: angol középfok
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )