Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nemeskéri Zsolt
Empirikus kutatások a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának regi-onális sajátosságaival kapcsolatban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
közgazdaságtudományok
Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

témavezető: Nemeskéri Zsolt
helyszín (magyar oldal): PTE KTK
helyszín rövidítés: RPhD


A kutatási téma leírása:

A kutatási témakörbe a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztathatósága, illetve e makrogazdasági szempontból sem elhanyagolható problémakör regionális sajátosságainak vizsgálata tartozik (elsősorban a Dél-Dunántúlon, illetve a magyar-horvát határ menti terüle-teken). A vizsgált célcsoportba tartozó emberek nagy része meglévő képességeik alapján, azok fejlesztésével alkalmasak vagy alkalmassá tehetők munkavégzésre. Ennek ellenére a munkál-tatói magatartások és a célcsoporthoz tartozó emberek bizonytalanságai gátolják ezt a törekvést. A megváltozott munkaképességű emberek esélyeinek javításához alapos helyzetfel-tárásra, szakmai, módszertani megalapozásra, a regionális sajátosságokat is figyelembe vevő kutatásokra van szükség. A témakörrel kapcsolatban több érdekes kutatási terület jelölhető meg, ezek közül néhány:
 A megváltozott munkaképességű emberek munkára kész állapota, illetve a munkaadói befogadó-készség vizsgálata.
 Munkaerő-piaci statisztikák harmonizálása, a határ menti területekre kiterjedő munkaerő-piaci tanulmányok és kutatások készítése.
 Az idősebbek, a fogyatékossággal élők és a kisebbségekhez tartozók, munkaerő-piaci be-vonását előmozdító tevékenységek, az esélyegyenlőség biztosítását szolgáló erőfeszítések vizsgálata a régióban.
 Adott térség hátrányos helyzetű populációjának felmérése, a terület adottságaihoz illesz-kedő speciális integrációs módok kidolgozása a foglalkoztatásba való visszatérés meg-könnyítésére.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-05-22


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )