Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szépvölgyi János
Nanoméretű, célzott és szabályozott hatóanyag leadásra képes gyógyszerhordozók előállítása termikus plazmában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

témavezető: Szépvölgyi János
helyszín (magyar oldal): MTA TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézet
helyszín rövidítés: MTA


A kutatási téma leírása:

A kutatási téma ismertetése:

A bio- és nanotechnológiai kutatások egyik kiemelt területe olyan gyógyszerkészítmények fejlesztése, amelyek a hatóanyagot nagy hatékonysággal, célzottan és szabályozottan, a lehető legkisebb mellékhatással juttatják el a terápiában megcélzott területre. Ehhez az egyik legígéretesebb megoldás az ún. nanokompozit részecskerendszerek kialakítása és használata. Olyan készítményekről van szó, amelyek jellemző mérete néhány tíz nanométertől néhány száz nanométerig változik, és amelyekben a hatóanyagot például néhányszor tíz nanométer méretű szilárd hordozóhoz rögzítve juttatják be az élő szervezetbe.

A tervezett kutatás témája ilyen hordozórészecskék termikus plazmákban történő előállításának vizsgálata. A jelölt feladata – adott modellrendszernél – a termikus plazmában lezajló folyamatok kísérleti vizsgálata és folyamatmodellezést is magában foglaló értelmezése, az anyagszintézis körülményei és a keletkező termékek tulajdonságai között kapcsolatok felderítése, majd a megszerzett ismeretek célszerű alkalmazása kívánt tulajdonságú nanorészecskék, mint hatóanyag hordozók előállítására. A téma része a nanorészecskék adszorpciós és kemiszorpciós sajátságainak vizsgálata is.


A kutatási téma előzményei:

Az MTA TTK AKI-ban hosszabb idő óta foglalkozunk nanoméretű és nanoszerkezetű anyagok szintézisének kutatásával, a termikus plazmában történő előállítás körülményei és a képződő termékek összetétele, szerkezete és tulajdonságai közötti kapcsolatok felderítésével. A témakörben korábban több közleményt jelentettünk meg. A javasolt téma e munka folytatását jelenti.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )