Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szépvölgyi János
RF termikus plazmákban végbemenő kémiai folyamatok vizsgálata és modellezése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
anyagtudományok és technológiák
Vegyészmérnöki és Anyagtudományok Doktori Iskola

témavezető: Szépvölgyi János
helyszín (magyar oldal): MTA TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézet
helyszín rövidítés: MTA


A kutatási téma leírása:

A kutatási téma ismertetése:

Az induktív kicsatolású, rádiófrekvenciás (RF) plazmareaktorok előnyösen alkalmazhatók magas hőmérsékleten végbemenő, intenzív hő- és anyagátadással kísért kémiai folyamatok kivitelezésére. E folyamatokban, a különleges reakciókörülményekből adódóan, nanoszerkezetű szilárd reakciótermékek képződnek, amelyek kiválóan alkalmazhatók számos nanotechnológiai célra.

A doktori téma keretében a jelölt feladata (i) a plazmareaktorban, meghatározott körülmények között kialakuló hőmérséklet és áramlási viszonyok vizsgálata és modellezése, (ii) célszerűen kiválasztott modellreakciók adott hőmérsékletviszonyok és áramlási feltételek közötti vég-bemenetelének kinetikai leírása és folyamatmodell felállítása, és (iii) a modellek érvényessé-gének ellenőrzése kísérleti adatok alapján.

A modellalkotáshoz és a számításokhoz részben kereskedelmi forgalomban hozzáférhető, részben saját fejlesztésű programokat kell a jelöltnek használnia. A munkához szükséges számítástechnikai és kísérleti háttér az intézetben rendelkezésre áll.

A kutatási téma előzményei:

Az MTA TTK AKI-ban hosszabb idő óta folynak kutatások termikus plazmákban, magas hőmérsékleten lejátszódó kémiai folyamatok tanulmányozására. A témakörben nagyszámú közleményt jelentettünk meg, és több PhD dolgozat is készült az intézetben.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )