Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szirmay-Kalos László
Fotorealisztikus, valósidejű grafikus algoritmusok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Szirmay-Kalos László
helyszín (magyar oldal): Irányítástechnika és Informatika Tanszék
helyszín rövidítés: IIT


A kutatási téma leírása:

A virtuális világoknak a fizikai folyamatokat pontosan követő lefényképezése nagyon számításigényes feladat. Az elfogadható válaszidőkhöz egyrészt különlegesen gyors algoritmusokat és adatstuktúrákat kell kialakítani, másrészt a rendelkezésre álló hardvert optimálisan kell felhasználni.
A mai processzorok és 3D grafikus kártyák nagyteljesítményű pipeline illetve párhuzamos architecktúrák, amelyek már nem feltétlenül a Neumann architektúrát követik. A grafikus processzorok két szinten programozhatók, így elvileg olyan algoritmusok is futtathatók rajtuk, amelyek nem a klasszikus lokális illuminációs, fizikailag pontatlan képszintézis feladatot oldják meg. Az algoritmusok tervezésénél azonban figyelembe kell venni a párhuzamos illetve pipeline architektúrák követelményeit is, ami azt jelenti, hogy a hagyományos CPU-ra tervezett eljárásokat alapjaiban újra kell gondolni.
A pályázat keretein belül a kutatási cél, a modern CPU-k teljesítményének és a grafikus hardver architektúráknak az elemzése, és olyan képszintézis eljárások kidolgozása, amelyek ezen az architektúrán valós időben futnak. Ezen belül felmerülő részfeladatok a láthatóság/árnyékszámítás, anyagmodellek, indirekt megvilágítás az architektúrális igények érdekében randomizált számítási eljárásainak kidolgozása.
A képzés során a jelölt bekapcsolódik a Tanszék oktató munkájába a számítógépes grafika területén. A kutatási munka az FP6-os GAMETOOLS projekt keretei között zajlik.
Követelmény: alapos számítógépes grafikai ismeretek és gyakorlat, angol nyelvismeret.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )