Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az európai prevenciós fogászati politikák összehasonlító elemzése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
egészségtudományok
Egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Varga Orsolya
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar, Megelőző Orvostani Intézet
helyszín rövidítés: NKMOI


A kutatási téma leírása:

Hazánkban a fogszuvasodás népbetegségnek számít. Bármely életkorban előfordulhat, de leggyakoribb gyermekkorban. Az első növekedési időszakban a tejfogak, a második növekedési szakaszban a maradandó fogak szuvasodása fordulhat elő. A népegészségtani mutatók szerint Magyarországon az iskoláskorú gyermekek 80-85%-ának cariese van, ami rendkívül magas arány. A caries a fogzománc és a dentin állományának lokális károsodása, multikauzális megbetegedés. Az 1970-es évek közepén az „iparilag fejlett világ” több országában a gyermekek között a caries prevalenciája csökkent 15-50%-kal, amit az egészségesebb táplálkozásnak, a jobb szájhigiének, a fluorid-pótlásnak és a fogorvosi ellenőrzésnek köszönhető.

A PhD munka célja a hazai caries statusz és a prevenciós fogászati politikák vizsgálata, valamint annak elemzése nemzetközi standardok fényében.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
Fogászati és közgazdasági ismeretek

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )