Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rurik Imre
Iskolai helyszíneken végzett intervenciós program a diabetes megelőzésére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
egészségtudományok
Egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Rurik Imre
helyszín (magyar oldal): Családorvosi és Foglalkozás-Egészségügyi Tanszék
helyszín rövidítés: NKCSO


A kutatási téma leírása:

A diabeteszes betegek száma jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedekben, a prevalencia főleg a közepes és kisjövedelmű országokban nőtt, ideértve hazánkat is.
A 2-es típusú diabetes rizikófaktorai halmozódhatnak a családban. Az egészséges életmód és a támogató környezet a családon belül jobban kialakítható és hatásosabbnak tűnik. Az iskolára alapozott intervenció csökkenteni képes a túlsúlyos gyermekek arányát, az egész család teljes testi és lelki egészségét javítani tudja.
Az iskola kritikus helyszíne lehet a programoknak, ahol az egészséges test felépítését, az idült megbetegedések rizikó-tényezőit és a fittséget egyaránt előnyösen lehet befolyásolni.
Az EC Horizon2020 programjai keretében finanszírozott Feel4Diabetes projekt hat országban indult el. Fő célja a 2-es típusú diabeteszre magas rizikót mutató családokban a szülők és gyermekeik bevonása az iskolákban tartott intervenciós programokba.
A program várt hozadéka a normálist meghaladó testtömeg csökkentése, cukros üdítőitalok helyett az egészséges, tiszta víz fogyasztásának növelése és a résztvevők egészségtudatos viselkedésének javítása
Ez a doktori kutatási program a Feel4Diabetes project útmutatásai és módszertan alapján történik, annak mindegyik fázisában való részvétellel, közösségi-szintereken végzett tevékenységekkel és tudományos kutatómunkával egyaránt.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2016-11-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )