Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Remenyik Éva
Az ultraibolya sugárzás által kiváltott CPD-függő folyamatok vizsgálata (foglalt))

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
egészségtudományok
Egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Remenyik Éva
helyszín (magyar oldal): De Általános Orvostudománi Kar Bőrgyógyászati Tanszék
helyszín rövidítés: BorKl


A kutatási téma leírása:

Az ultraibolya sugárzás (UV) a bőrt érő legjelentősebb környezeti stresszor. Az UVB-okozta fototermékek közül az elsődleges DNS károsodási forma a ciklobután pirimidin dimerek (CPD) képződése, melyeknek szerepe van az akut UV okozta gyulladás és a krónikus karcinogén hatás kialakulásában is. A CPD-k javításában a nukleotid excíziós repairnek (NER) van szerepe a humán bőrben, de az emlősöknél alacsonyabb rendű élőlényeken központi szerepet a fotoliáz enzim tölt be. Munkacsoportunk korábban in vitro transzkripcióval szintetizált pszeudouridin-módosított CPD-specifikus fotoliáz enzimet kódoló mRNS-t transzfektált humán keratinocitákba és igazolta a fehérje átíródását, valamint funkcionális aktivitását, továbbá microarray kísérletben sikerült elkülöníteni CPD-függő és független expresszió-változásokat. Ezen eredmények alapján tovább kívánjuk vizsgálni a CPD függő folyamatokat, új eddig az UV celluláris hatásában kevésbé ismert útvonalakat szeretnénk karakterizálni humán keratinocita sejtvonalakon molekulársi biológiai módszerek felhasználásával, amelyek egy része a klinika laboratóriumában elérhető, más részük az egyetem egyéb kutató és szolgáltató laboratóriumában hozzáférhető.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-30


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )