Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Páll Dénes
A kardiovaszkuláris rizikó becslésének lehetőségei validált non-invazív módszerek segítségével.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
egészségtudományok
Egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Páll Dénes
helyszín (magyar oldal): DE ÁOK Belgyógyászati Intézet
helyszín rövidítés: IBelK


A kutatási téma leírása:

Az atherosclerosis korunk egyik legnagyobb kihívása, előrehaladott volta egyértelműen növeli az élet mennyiségét és minőségét kedvezőtlenül befolyásoló állapotok valószínűségét. Az érelmeszesedés mértékének, előrehaladt voltának a meghatározása egyre nagyobb jelentőséggel bír.
Az elmúlt évtizedben különösen a non-invazív vizsgálómódszerek kerültek reflektorfénybe, hisz segítségükkel - jó közelítéssel - megjósolható a fokozott veszélynek kitett szubpopuláció, ahol lehetőség nyílik a célzott és agresszív kezelésre. Az utóbbi években a pulzushullám terjedési sebesség (PWV) önálló rizikófaktorrá vált, az érfal merevséget jellemző augmentációs index is kiemelkedő fontosságú. Tekintettel arra, hogy a centrális vérnyomás jobb közelítéssel prediktív a kardiovaszkuláris eseményekre, mint a perifériásan mért, ezért meghatározása az érdeklődés középpontjába került. Több validált készülék (SphygmoCor, Complior) segítségével az elmúlt években fontos adatokhoz jutottunk.
Az utóbbi 2-3 évben vált elérhetővé a fenti paraméterek 24 órás monitorizálása. Jelenleg még nem eldöntött, hogy a piacon megjelent készülékek (Mobil-O-Graph, Vasotens, Arteriograph-24) egymáshoz viszonyított értéke milyen, mert korábban a 24-órás készülékek direkt összehasonlítását még nem végezték. Egészséges önkénteseken, hipertóniásokon és diabéteszben szenvedő betegeken tervezzük a készülékek összevetését. Választ keresünk arra a kérdésre, hogy az eseti mérésekkel szemben a 24-órás készülékek által szolgáltatott adatok milyen előnyöket jelentenek. A későbbiekben krónikus vesebetegségben illetve veseelégtelenségben szenvedő betegeken kívánjuk tanulmányozni az akcelerált atherosclerosisra jellemző paramétereket, eredményeinket összevetve az egyéb klinikai markerekkel.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-30


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )