Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kupa László
Az etnikai problematika Bibó István életművében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
politikatudományok
Interdiszciplináris Doktori Iskola

témavezető: Kupa László
helyszín (magyar oldal): PTE BTK Ifjúság útja 6. B ép.
helyszín rövidítés: B ép.


A kutatási téma leírása:

Bibó a közép-európai etnikai viszonyok alakulásának elemzése során foglalkozott a nemzetté válás folyamatával, a patriotizmus és az antidemokratikus nacionalizmus kérdéskörével, valamint ez utóbbi jelenség hisztériává fajulásával. A politikai hisztéria torzulásaira hívta fel a figyelmet Magyarország 19. és 20. századi történelme kapcsán is. Ugyanakkor felvázolta azokat az intézményes technikákat és eljárásmódokat, ideértve az önrendelkezés és az autonómia lehetőségét is, melyek megakadályozhatják az etnikai természetű konfliktusok eszkalációját és a békés koegzisztencia perspektívájával kecsegtetnek.
Ha nem is maradt ránk Bibótól önálló Közép-Európával foglalkozó monográfia, de különböző írásai alapján rekonstruálható egyfajta bibói Közép-Európa-kép. Ebben a Közép-Európa-értelmezésben fontos tematikai vonulatot képeztek az etnikai kérdések is. Ezek sorában Bibó foglalkozott az elcsatolt országrészek magyarságának a helyzetével, távolabbi perspektívájával is.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )