Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Harsági Viktória
Igazságügyi együttműködés az Európai Unióban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
állam- és jogtudományok
Jog- és Államtudományi Doktori Iskola

témavezető: Harsági Viktória
helyszín (magyar oldal): PPKE JÁK
helyszín rövidítés: PPKE


A kutatási téma leírása:

A doktori téma rövid összefoglalása:

A polgári ügyeket érintő európai igazságügyi együttműködés egy viszonylag gyorsan fejlődő, a mai formájában rövid múltra visszatekintő terület. Az ezredfordulót követően tapasztalható az Európai Unióban egy intenzív polgári eljárásjogi jogegységesítési, ill. jogharmonizációs folyamat, melynek az alapjait az Amszterdami Szerződés teremtette meg.

A terület rendkívül szerteágazó, az ezzel foglalkozó doktorandusznak lehetőséget ad arra, hogy több irányban induljon el. Át kell tekinteni a választott részterület eddigi eredményeit és várható tendenciáit, valamint e folyamatnak a magyar polgári eljárásjogra gyakorolt hatását is.

A témában születtek már magyar nyelvű munkák, de monografikus jelleggel csak egy töredékét dolgozták fel a területnek. A választható részterületek a következő témák köré sűrűsödnek: joghatóság polgári és kereskedelmi ügyekben, bírósági és bíróságon kívüli iratok kézbesítése határon átnyúló kézbesítése, a tagállamok bíróságainak együttműködése a bizonyításfelvétel során, a határozatok elismerése és végrehajtása polgári és kereskedelmi ügyekben, az ún. „európai végrehajtható okirat”, joghatóság, a határozatok elismerése és végrehajtása házassági és a szülői felelősséggel kapcsolatos ügyekben, a kis értékű követelések európai eljárása, az európai fizetési meghagyásos eljárás.

A választott téma megköveteli a doktorandusztól, hogy megfelelő nyelvi kompetenciával rendelkezzen. Bármely részterület feldolgozása összehasonlító jogi kutatást is igényel.

A téma egyszerre kínál lehetőséget az elméleti-rendszerező szemlélet érvényre juttatására, valamint az esetleges empirikus kutatások eredményeinek feldolgozására. Ez utóbbi elsődlegesen a választott részterületnek a magyar polgári eljárásjogra gyakorolt hatásának vizsgálata, valamint az ide kapcsolódó joggyakorlat tanulmányozása lehet.

felvehető hallgatók száma: 5

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )