Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
H. Szilágyi István
Jog és irodalom

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
állam- és jogtudományok
Jog- és Államtudományi Doktori Iskola

témavezető: H. Szilágyi István
helyszín (magyar oldal): PPKE JÁK
helyszín rövidítés: PPKE


A kutatási téma leírása:

Az Egyesült Államokban az 1970-es évektől kibontakozó jogtudományi irányzat a szokásos felosztás szerint három áramlatra bontható: a „humanistákra” – akik elsősorban azt vizsgálják, hogy a kiemelkedő irodalmi művekben hogyan jelenik meg a jog és a jogászság, milyen viszonyban áll a jog és az igazságosság –, a „narrativistákra”, akik részben a kisebbségi öntudat kibontakoztatásának a lehetőségét keresik a „jogi történetmesélés” módszerével, másrészt a narrativitás elméleti kérdéseit vizsgálják – és a „hermeneutikusok”, akik az irodalmi és a jogi szövegek értelmezésének problémáival foglalkoznak. A témához kapcsolható a jogszociológiában kialakult dokumentumelemzés módszerének, valamint a jogtörténeti kutatásokban az irodalmi művek történeti forrásként való kezelésének, illetve a kriminológiai kutatásokban az irodalmi művek lélekrajzainak alkalmazhatóságának kérdései. Feldolgozandó kérdéskör a „jog és irodalom” európai és hazai recepciója is

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )