Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szűcs Edit
Egységes kockázatértékelési módszer megalkotása a vállalatirányítási rendszerek hatékonyságának növelése érdekében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

témavezető: Szűcs Edit
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem GTK
helyszín rövidítés: DEGTK


A kutatási téma leírása:

A kutatás területe a vállalatirányítási rendszerek közül a szabványosított irányítási rendszereket célozza meg: Minőségirányítási rendszer, Környezetközpontú irányítási rendszer, Munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer, Információbiztonsági irányítási rendszer.
A kockázatmenedzsment folyamatának minden 2013 után megjelenő ISO szabvány szerint tanúsított irányítási rendszerek esetében összhangban kell lenni az ISO 31000 -ben szereplő elvekkel és általános útmutatókkal. Ez a jelenleg alkalmazott kockázatkezelési gyakorlatok újragondolásához és jelentős átalakításához vezethet. Az igazi kihívást, és ezzel együtt a várható legnagyobb előnyt, annak a követelménynek a teljesítése jelenti, hogy a kockázatkezelés vállalati kereteinek, illetve a jelentős üzleti célok vonatkozásában alkalmazott kockázatkezelési folyamatoknak mind teljesebben integrálódnia kell a vállalkozás irányítási rendszerébe. Az ISO 31000 szabvány szerinti kockázatmenedzsment megvalósítása jelentős szemléleti váltást jelent a hagyományos kontroll- vagy megfelelés központú megközelítésekhez képest, amelyeknél a különböző hatósági előírásoknak, szabványoknak, illetve ajánlott keretrendszereknek való megfelelés "kényszere" determinálja a kockázatkezelés súlyponti területeit, és a vállalati kockázatkezelés folyamatait gyakorlatilag alárendeli a külső felülvizsgálatokat, auditokat és tanúsítási eljárásokat lefolytató szervezetek, könyvvizsgálók, tanúsítók elvárásainak.
A kutatás fő célkitűzése olyan egységes kockázatértékelési módszer megalkotása, amely valamennyi szabványosított irányítási rendszer és/vagy integrált irányítási rendszer esetében is alkalmazható. Cél, annak feltárása, hogy az integrált irányítási rendszerek esetében jelenleg milyen kockázatértékelési módszereket alkalmaznak illetve milyen kapcsolat azonosítható a kockázatértékelési módszerek és a szervezet hatékonysága között. A vizsgálatokat primer és szekunder kérdőíves adat-felvételezésre, mélyinterjúkra célszerű építeni. A vizsgálati minta többlépcsős rétegzett mintavétel a Magyarországon működő ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, ISO 28001 szerinti tanúsítással rendelkező szervezetek között. Elméleti megalapozásához széleskörű irodalmi feldolgozás szükséges.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )