Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pszichoterápia az orvosi gyakorlatban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Mentális egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Tringer László
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A pszichoterápia minden orvosi tevékenység nélkülözhetetlen része. Hatékonyságával kapcsolatban kellő mennyiségű és minőségű evidencia áll rendelkezésre. Bármely, a pszichoterápiával kapcsolatos kutatási terv vagy elképzelés beilleszthető az orvosi pszichoterápia keretei közé.
Az orvosi pszichoterápia kutatása terén rendelkezésre álló módszerek részben azonosak a szomatikus betegségekben használatos metodikákkal. A pszichológiai összetevő kutatásának céljából rendelkezésre álló eszközök mindenekelőtt a korszerű pszichológiai teszteljárások (amelyek száma a 10.000-et is meghaladja). Ugyancsak gyakran alkalmaznak a kutatók személyes interjú-technikán alapuló eljárásokat.
Hazánkban viszonylag ritkán és csekély erőbevetéssel végeznek pszichoterápiás kutatásokat. Ennek okai messzire vezetnek.
A jelölteknek és érdeklődőknek lehetősége van a klinikán folyó pszichoterápiás munka kísérletes vizsgálatára többek között a következő főbb területeken:
• motivációkutatás
• hatékonysági és eredményességi vizsgálatok
• költség-haszon elemzések
• kognitív sémák közvetlen terápiás befolyásolása
• új eljárások hatékonyságának ellenőrzése
• pszichózisok pszichoterápiája
• a pszichoterápiás folyamat neurobiológiai megközelítése.
Természetesen lehetőség van arra is, hogy a jelölt egyéni elképzeléseit a fenti kereteken túl is megvalósíthassa, amennyiben a körülmények erre lehetőséget adnak. A kutatónak rendelkezésére áll a klinika pszichológiai és neurobiológiai laboratóriumi kapacitása is.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )