Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Felinger Attila
A retenció és szelektivitás szuperkritikus kromatográfiában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
kémiai tudományok
Kémia Doktori Iskola

témavezető: Felinger Attila
helyszín (magyar oldal): PTE TTK Analitikai és Környezeti kémia Tanszék
helyszín rövidítés: PTE


A kutatási téma leírása:

"Szuperkritikus kromatográfiában a molekulák visszatartását befolyásoló adszorpciós és kinetikai folyamatok jobb megértése kulcsfontosságú ezen környezetbarát és gazdaságos elválasztástechnika szélesebb körű elterjedéséhez. Leginkább egyes alapvető kinetikai és termodinamikai tényezők kellő mélységű feltárása a feladat. Hatékonyabb és olcsóbb módszerek fejlesztése, az alapvető fizikai-kémiai folyamatok leírása növelheti a szuperkritikus kromatográfia elfogadottságát kutatók és az ipari felhasználók körében egyaránt. Túlnyomásos szén-dioxid mozgófázisként történő használata továbbá lehetővé teszi mérgező szerves oldószerek lecserélését szén-dioxidra, vagy amennyiben a teljes csere nem lehetséges, az egyes analitikai folyamatok szerves oldószerigénye jelentősen csökkenthető.

A jelen kutatómunka célja hatékonyabb és gazdaságosabb elválasztási módszerek kidolgozása lipidmolekulák preparatív és analitikai elemzésére. Gerinces szövetek lipidösszetételét egy-, és kétdimenziós elválasztásokkal fogjuk feltárni. A kétdimenziós elválasztások során offline technikával alakítjuk ki és optimalizáljuk a kapcsolatot SFC és HPLC-MS, GC-MS illetve CE-MS között. Az offline kapcsolat kialakítása számos buktatót rejt magában. A SFC elválasztás utáni frakciószedés, továbbá az ennek megfelelő mintaelőkészítés kérdései még nem tisztázottak a megfelelő mélységig, pedig mindkettő alapvetően meghatározza a hatékony offline kapcsolat kialakításának lehetőségét. "


Jelentkezési határidő: 2017-01-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )