Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Beáta Erika
Krónikus beteg gyermekek pszichoterápiája és rehabilitációja

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
klinikai orvostudományok
Laki Kálmán Doktori Iskola

témavezető: Nagy Beáta Erika
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem, Gyermekgyógyászati Klinika
helyszín rövidítés: DEKK


A kutatási téma leírása:

A krónikus (leukémiás, művesekezelt, daganatos, mozgássérült stb.) betegség során súlyos személyiségtorzulások jöhetnek létre gyermekekben és felnőttekben egyaránt. A család tudja elsősorban a betegséghez való alkalmazkodást megkönnyíteni a gyermek számára, de ebben segítséget kell nyújtania a gyógyító teamnek is.
A pszichoterápiás ellátás egyéni, pár-, csoport- és családterápia, szülőcsoportok, zene- és kreatív terápiás formában, vagy szupportív támogatással is megvalósulhatnak, egy-egy sérüléstípus köré szerveződhetnek. (Nonverbális- Expresszív- Dramatikus NED terápiák)
Segítenek újraszervezni a betegek egymáshoz, illetve saját testükhöz való viszonyát. Fontos a tárgykapcsolatok újra szervezése, áthangolása is. Mindez közös terápiás tevékenységgel érhető el.
A rehabilitáció mint pszichoterápiás kapcsolat, fontos vizsgálati szempont.
A specifikus terápiás hatás mellett magának a segítő kapcsolatnak, a jó orvos/terapeuta- beteg/kliens kapcsolatnak vannak nem specifikus hatótényezői is.
Multi-medikális pszichoterápia, és a segítő team jelentősége lényeges.

előírt nyelvtudás: angol

Jelentkezési határidő: 2016-11-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )