Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Dobosi Gábor
Nagymélységű xenolitok kőzettani és geokémiai vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
földtudományok
Földtudományok Doktori Iskola

témavezető: Dobosi Gábor
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem, Ásvány- és Földtani Tanszék, Debrecen, Egyetem tér 1., Kémia épület
helyszín rövidítés: DE


A kutatási téma leírása:

A Plio-Pleisztocén korú alkáli bazalt vulkanizmus a Kárpát-Pannon térség számos területén hozott a felszínre alsókéreg, illetve felsőköpeny eredetű kőzetdarabkákat, ún. xenolitokat. Az ilyen xenolitok az utóbbi évtizedekben világszerte intenzív kutatások tárgyát képezik, hiszen általuk közvetlen információ nyerhető a felsőköpeny és az alsókéreg összetételére, fejlődésére és hőmérséklet-nyomás viszonyaira. A kutatási téma a Kárpát-Pannon térség különböző területeiről (Ausztria, Kisalföld, Balaton-felvidék, Persányi-hegység) származó xenolitok összehasonlító vizsgálata volna, elsősorban a teljes xenolitok és ásványaik fő- és nyomelemei alapján. A kutatás alapját egy meglevő mintasorozat képezi, a szükséges elektron-mikroszondás, ICP-MS, neutronaktivációs és egyéb vizsgálatokat főleg együttműködés keretében lehetne elvégezni. A kutatás eredményeképp átfogó képet kapnánk az egész térség alatti litoszféra felépítéséről, illetve a különböző eredetű egységek fejlődéséről.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-15


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )