Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bokor József
Irányítási célú modellezés és járműdinamikai alkalmazása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
közlekedés- és járműtudományok
Kandó Kálmán Doktori Iskola

témavezető: Bokor József
helyszín (magyar oldal): BME KJK
helyszín rövidítés: KJK


A kutatási téma leírása:

a./ Előzmények: A modell alapú irányítástervezés eredményessége jelentős mértékben függ a kiinduló modell jóságától. Az irányítási feladattal kapcsolatos modell komponenseit minél nagyobb pontossággal kell meghatározni, míg az egyéb komponensek pontossága nem kritikus. A modellalkotás nehézségét az okozza, hogy a valós rendszer és a szükségszerűen alkalmazott elhanyagolások miatt idealizált modell között mindig eltérés mutatkozik, továbbá a valós modell komponensei az üzemi körülmények között gyakran módosulnak.

b./ A kutatás célja: A feladat olyan modell, illetve modellhalmaz kidolgozása, amelyik a valós rendszertől való eltérést minősíti és az irányítási feladat megoldásához megfelelő pontosságot garantál.

c./ Az elvégzendő feladatok, azok fő elemei, időigénye (irodalomkutatás, elméleti számítások, méretezések, értekezés készítése): A modellalkotás során a járműdinamikai rendszer mozgásegyenleteiből illetve mért jeleiből kell kiindulni. A módszertan alapja a mechanikával, a gépjárművek dinamikájával és az irányításelmélettel kapcsolatos egyetemi tanulmányok. A téma kidolgozásához szükséges rendszer identifikációs ismereteket a Ph.D. képzés első időszakában kell elsajátítani.

d./ A szükséges berendezések (meglévő és beszerzendő bontásban): -

e./ Várható tudományos eredmények: Irányítási célú modellalkotás módszertanának kutatása.
A téma kapcsán megoldandó feladatok az alábbiak:
• irányítási célú modell megkonstruálása járműdinamikai feladatra,
• modell komponenseinek pontosítása mért jelek alapján,
• komponensek bizonytalanságának becslése,
• modellezési eljárás tesztelése szimulációs környezetben és laboratóriumi körülmények között (közúti autómodell, repülőgép modell, anyagmozgató gép modell),

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )