Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csifcsák Gábor
A vizuális tárgyészlelés és kategorizációs folyamatok viselkedéses és elektrofiziológiai vizsgálata gyermek- és felnőttkorban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
neveléstudományok
Neveléstudományi Doktori Iskola

témavezető: Csifcsák Gábor
helyszín (magyar oldal): Neveléstudományi intézet
helyszín rövidítés: NI


A kutatási téma leírása:

A mai napig számos kérdés merül fel arról, hogy látórendszerünk milyen ingerjellegzetességek alapján képes rendkívül gyorsan és hatékonyan felismerni és kategorizálni környezetünk tárgyait, élőlényeit. Nem világos többek között, hogy e folyamatokat milyen mértékben határozzák meg az ingerben rendelkezésre álló információk (zaj, térbeli frekvenciák), a vizuális kontextus, a feladat jellege (különös tekintettel a kategorizáció szintjére/mélységére), valamint előzetes tapasztalataink. Neveléstudományi szempontból pedig különösen izgalmas, hogy az egyedfejlődés során az idegrendszer érése miként befolyásolja a fenti hatásokat, mindez mennyiben befolyásolja a kategorizációs feladatokban tapasztalható korcsoportok közti különbségeket, amelyek iskoláskorban is fennálló. Jelen téma e kérdések pontosabb feltérképezését tűzi ki célul, különös tekintettel a tárgyészlelés és kategorizáció szempontjából érintett idegi folyamatok időbeli és térbeli jellegzetességeinek vizsgálatára gyermek-és felnőttkorban.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-09-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )