Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Balázs Margit
Integrin receptorok génexpressziós vizsgálata humán malignus melanoma progressziójában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
egészségtudományok
Egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Balázs Margit
helyszín (magyar oldal): DE NK Megelőző orvostani Intézet
helyszín rövidítés: DENK


A kutatási téma leírása:

A melanoma progressziót jellemző szomatikus változások széles spektrumát genetikai és epigenetikai eltérések együttes jelenléte bizonyítja. Az irodalomban ugyan számos gén kópiaszám-eltérését és mutációját publikálták már, azonban kevés olyan tanulmány áll rendelkezésünkre, mely kiemelten foglalkozik a különbözős inváziós képességű primer és metasztatikus melanomák génkópiaszám és epigenetikai eltéréseivel, valamint ezen alterációk génexpresszióra gyakorolt hatásaival. A betegség komplex molekuláris biológiájának kutatása és a potenciális biomarkerek felderítése nem csak a daganat diagnosztikája, stádiumának és prognózisának helyes megítélése szempontjából elengedhetetlen, de hatékony terápiák kidolgozásához is fontos. Irodalmi adatok alapján az integrinek szerepe a gyulladásos folyamatok mellett, a tumorprogresszióban is kiemelkedő jelentőségű. Ezek a receptorok különböző ligandok (fibronektin, vitronektin, laminin, kollagének) bekötődésével aktiválódnak, és olyan jelátviteli pályákat indítanak el, melyekkel a sejt képes a sejtfelszíni körülményekhez való gyors alkalmazkodásra a sejt alakjának, és motilitásának megváltoztatásával.
A vizsgálatok célja:
Klinikai mintákon primer és metasztatikus eredetű szöveti minták integrin mRNS expressziójának vizsgálata.
Melanoma modell rendszerekben integrin fehérjék kolokalizációjának elemzése (módszerek: konfokális mikroszkópia, áramlási citometria)
Metilációs array eredmények alapján primer és metasztázisos sejtvonalak és szövetminták eltéréseinek elemzése, kiemelten a különböző integrin receptor génekre
Integrin génexpressziós eredményeink fehérjeszintű megerősítése Western blot-al.

előírt nyelvtudás: angol középfok
további elvárások: 
molekuláris biológiai módszerekben való jártasság

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )