Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Dusek Tamás
A területi elemzések és a térfelosztás módszertani kérdései

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
regionális tudományok
Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Dusek Tamás
helyszín (magyar oldal): Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

A területi elemzések sajátos módszertani kérdésekei nagy része abból fakadnak, hogy a területi egységek nem tekinthetők egymástól természetes módon elhatárolódó, változtathatatlan elemzési egységeknek. A tudományos térfelosztás célja magának a térnek az elemezhetővé tétele. Az adminisztratív célú térfelosztás valamilyen térbeli hálózattal rendelkező intézmény területi szerveződésére vonatkozik, és a társadalmi-gazdasági folyamatok irányítása miatt szükséges. Minden ilyen gyakorlati tartalommal rendelkező térfelosztásban alapvető szerepet játszik a gazdaságos működtetés és hatékonyság elve, ezért magának a térfelosztás racionalitásának az elemzése is fontos tudományos kérdés. A hétköznapi célú térfelosztás a köztudat szintjén létezik, az események lokalizálhatósága és a tájékozódás igénye miatt szükséges. A kutatás célja a különböző térfelosztások elveinek bemutatása és a problémáknak és sikeres megoldásoknak gyakorlati-történeti példákkal történő illusztrálása.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )