Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Politikai – gazdasági rendszerek szerepe a gazdaság térbeli folyamataiban (a szocializmus és a jelenlegi kapitalista rendszerek összehasonlítása révén)

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
regionális tudományok
Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Barta Györgyi
helyszín (magyar oldal): Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

A gazdasági rendszerekkel és intézményekkel foglalkozó összehasonlító gazdaságtanból kiindulva magyarázzuk a gazdaság térbeli folyamatainak változását két gazdasági rendszerben, az államszocializmus (szovjet modell) és a poszt- szocialista átmenet rendszereiben. Feltételezzük, hogy a két gazdasági rendszer alapvető különbségei megjelennek területi vetületeikben és összefüggéseikben is. A kutatás célja: a szocializmus és a kapitalizmus társadalmi-gazdasági térfolyamatainak komplex összehasonlítása – rendszerparadigmikus szemléletben. Megvizsgáljuk például, hogy valóban késleltetett városfejlődés zajlott-e a szocializmusban; valóban léteztek-e szocialista városok; az ipar és a mezőgazdaság térbeli elhelyezkedésében milyen jellegzetes különbségek alakultak ki a két gazdasági rendszerben.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )