Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fogászati anyagok vizsgálata korszerû mikroszkópos eljárásokkal

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
klinikai orvostudományok
Fogorvostudományi Doktori Iskola

témavezető: Jenei Attila Péter
helyszín (magyar oldal): Debereceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum
helyszín rövidítés: DEOEC


A kutatási téma leírása:

Vizsgálataink során a fogászatban használatos anyagok és a velük érintkező szöveti struktúrák, fogfelszínek kölcsönhatásának vizsgálata nagyfelbontású mikroszkópos technikákkal.
A fogászati titán implantátumok anyagi összetételének és felszíni érdességének a függvénye az osseointegráció folyamata. Ma már számos technikát alkalmaznak arra, hogy növeljék az implantátumok felszíni érdességét, vagy osteokonduktív anyagokkal vonják be a beültetendő felületet. A felérdesített felszínnel rendelkező implantátumok mind a csontos elhorgonyzást, mind a biomechanikai stabilitást elősegítik. A kalcium-foszfát bevonatok a csontgyógyulásban és a becsontosodás folyamatában szerepelnek. Sokféle felületmegmunkáló technika létezik, mint pl.: titán-plazma szórás, homokfúvás, savmaratás, anodizáció, kalcium-foszfát bevonatképzés. Problémát jelent, hogy az implantátum körüli korai csontosodási folyamatok alig ismertek. Méréseink során a felület minőségének megváltoztatásának hatására.
Vizsgálataink másik iránya a fogfelszín vizsgálata korszerű mikroszkópos technikákkal. A fogászati gyakorlatban egyre több kezelési eljárást alkalmaznak a fogak valamilyen paraméterének megváltoztatására. Ezen beavatkozások mellékhatásait objektív és szubjektív csoportba sorolhatjuk. Az objektív mellékhatásokat laboratóriumi körülmények között vagy módszerekkel lehet kimutatni. Ilyen mellékhatás például a fokozott higany kioldódás az amalgámtömésekből, vagy a kompozitok ragasztási erősségének csökkenése fogfehérítés hatására. A rendelkezésre álló spektroszkópiai és mikroszkópos eljárások segítségével vizsgáljuk a különböző változásokat.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )