Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Márton Ildikó
A parodontális gyulladás és az általános betegségek kapcsolata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
klinikai orvostudományok
Fogorvostudományi Doktori Iskola

témavezető: Márton Ildikó
helyszín (magyar oldal): debreceni Egyetem Fogorvostudományi Intézet
helyszín rövidítés: FOK


A kutatási téma leírása:

A pulpa és a periapicalis ter gyulladásos megbetegedései a leggyakoribb fogászati megbetegedések között szerepelnek Kialakulásuk hátterében leggyakrabban a fog caries okozta roncsolódasa áll. A szuvas lézióból baktériumok, toxinok és egyéb károsító anyagcseretermékek jutnak a pulpába, melyek hatásara kezdetben a pulpaszövetben gyulladás támad, később a kezeletlen fog elhal és a gyulladás kiterjed a periapicalis, szövetek közé.
A fog szövevényes üregrendszerében igen nagy számban vannak jelen kórokozok, melyek döntő többsége obligát anaerob baktérium. Ezen baktériumok a foramen apicalen keresztül érik el a periapicalis teret. A szervezetben behatolni igyekvő fertőzést a kibontakozó védekező immun- inflammatorikus folyamatok eredményesen feltartóztatják. A sikeres védekezés nem kívánatos velejárójaként a periapicalis; tér szövetei károsodnak, csontlebomlással kísérve. Jóllehet a pulpa és a periapicalis tér gyulladásos kórformái igen gyakori megbetegedések, kialakulásuk pontos mechanizmusa, a lézió fennállásának szervezetre gyakorolt hatása,_ megbetegítő képességének számos részlete nem ismert. Annak ellenére, hogy a fogászati gócbetegség létét már több mint egy évszázada felismertek, a perzisztáló odontogén gyulladás és más szerv megbetegedése között fennálló bizonyított összefüggést csak az infectív endocarditis esetében sikerült találni. Napjainkban egyre bővül azoknak a betegségeknek a köre (myocardialis infarctus, diabetes. idegrendszeri, bőr, vese. szemészeti megbetegedések) amelyek előfordulásával párhuzamosan következetesen észleltek a szájüregben perzisztáló chronicus gyulladásos kórformát. Ezideig a széles körű kutatások ellenére sem sikerült megvilágítani sem a gócbetegségek kialakulásának pontos rnechanizmusát, sem pedig a góctalanítás szisztémás következményeit, várható gyógyító hatásának lehetőségeit. Ezen ismeretek megléte elengedhetetlen feltétele új therápiás utak kialakításának.
A program célja újabb ismeretek megszerzése a pulpa és periapex betegségeinek, pathogenesiséről. Kísérletes vizsgálatokat tervezünk végezni új therápiás lehetőségek kialakítasa céljából. Célunk kiszűrni azokat a betegségcsoportokat, amelyek esetében a perzisztáló chronicus odontogén gyulladások, „gócok” a leggyakrabban diagnosztizálhatók, és megvizsgálni a góctalanítás esetleges gyógyító hatását is.

előírt nyelvtudás: Magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
további elvárások: 
ÁOK hallgatók (IV. évf.), Fogorvostan hallgatók (V. évf.)

felvehető hallgatók száma: 25

Jelentkezési határidő: 2016-11-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )