Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lendvai Endre
A populizmus grammatikája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
nyelvtudományok
Nyelvtudományi Doktori Iskola

témavezető: Lendvai Endre
helyszín (magyar oldal): PTE BTK
helyszín rövidítés: PTE


A kutatási téma leírása:

Egy, a megnyilatkozásokat összesítő korpusz alapján megalkotható a beszélő individuum verbális portréja. Az eszményi (demokrata) beszélő verbális magatartását a Grice- és Leech-féle kooperatívitási-udvariassági maximák határozzák meg: minőség (igazság), mennyiség (informatívitás), relevancia (adekvátság), egyértelműség, tapintat, nagylelkűség, pozitív attitűd, szerénység, egyetértés, szimpátia. Ezzel szemben a populista beszélő a konfrontáció maximáit alkalmazza, melyek egy része a kooperatívitási-udvariassági maximák maszkját öltve magára manipulálja a hallgatót. A populista beszélő megnyilatkozásainak másik része a nyílt konfrontáció jegyében hangzik el, melyek funkciója diszkreditáló, inszinuáló, dehonesztáló, invektív, személyiségsértő, megbélyegző jellegű. A demokrata és populista beszélő megnyilatkozásai – a kulturális dimenzióktól kezdve a gesztuskommunikációig – feltárhatók és szemiotikai rendszerbe foglalhatók.


Jelentkezési határidő: 2017-03-01


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )