Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Varga Péter János
Drónok alkalmazása a katasztrófavédelemben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Varga Péter János
helyszín (magyar oldal): Óbudai Egyetem - Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Márnöki Kar
helyszín rövidítés: ÓEBGK


A kutatási téma leírása:

A kutatási téma leírása:

A pilóta nélküli repülőeszközök – drónok – fejlesztése az utóbbi évtizedben jelentősen megélénkült. Ez köszönhető a mikroszámítógépek, finommechanika és tápellátás fejlődésének. A drónok felhasználási területe gyakorlatilag korlátlan, de sok esetben új megoldásokra is szükség van, mert a drónok nem csak egy repülő kamera vagy katonai eszközként működhetnek, hanem, akár a katasztrófavédelemben is nagy szerepet tölthetnek be. Napjainkban a katasztrófavédelem számos területén kísérleteznek ezzel a fajta légijárművel. A kutatási téma aktualitását indokolja, hogy megjelentek a hőkamerával, mentőövvel, hálóval, szondákkal felszerelt drónok. A kutatás irányvonala olyan önvezérelt eszközök (robotok) létrehozása, melyek katasztrófa esetén „önmaguktól” megindulva a felderítésen túl segítséget is nyújtanak. Olyan területekre képesek eljutni melyeket a bekövetkezett katasztrófa során nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megközelíteni. A drónok használatának hazai és nemzetközi jogi szabályozása nem egységes, nem kiforrott, ezért a katasztrófavédelem területén felhasználásuk korlátozott. Ennek vizsgálata és elemzése a kutatás egyik fontos része.

Kutatási célok:

• A tudományos kutatómunka eszközeivel elemezni a magyar és a külföldi polgári és ipari felhasználású drónok jelenlegi helyzetét.
• A jelenlegi törvényi szabályozás vizsgálata, elemzése, összehasonlítása külföldi jogszabályokkal.
• Jogszabályi javaslattétel a hazai és nemzetközi szabályozó környezet vizsgálata tükrében.
• Kutatási, fejlesztési irányok elemzése Magyarországon és világviszonylatban.
• Javaslatot tenni olyan rendszerek fejlesztésére, melyek a katasztrófavédelemben alkalmazhatók elsősorban az emberi élet védelmében, segítségnyújtásban.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol középfok
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )