Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Tóth-Bordásné Marosi Ildikó
A biztonságos szervezet stakeholder szempontú megközelítése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Tóth-Bordásné Marosi Ildikó
helyszín (magyar oldal): Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
helyszín rövidítés: ÓEBGK


A kutatási téma leírása:

A szervezetek életében a shareholder érdekek mellett egyre inkább értelmet nyer a stakeholder (kockázatviselői) érdekek figyelembe vétele, feltételezvén, hogy az adott vállalkozás/intézmény a társas- és társadalmi környezet felelős tagja. A vállalkozások alapvető érdeke a legfőbb stakeholdereik kiválasztása, mivel kölcsönösen hatnak egymásra (Clarkson, 1995). A vállalkozásoknak az üzletetikai irányelvek figyelembe vételével érdemes viszonyulni hozzájuk (Dinya, 2008), hogy a közöttük fennálló kapcsolatok biztonságát biztosítsák. A vállalkozások kockázatviselőkkel való kapcsolatát és irányukba tanúsított magatartását számos tényező, mint pl. a kultúra explicit és tacit tudáselemei alakítják, de lényes a vállalkozási struktúra, a kapcsolatok, az ismeretek, a döntéshozatali folyamatok, az intézményi logika, a hatalom, a legitimáció is (Mitchell et al, 2011). Amennyiben ezek befolyással vannak a kapcsolatok alakítására és a magatartások befolyásolására, akkor ugyancsak hatással lesznek a kockázatviselők biztonságérzetére és a személyes és/vagy üzleti kapcsolatok jövőjére is.
Kutatási célok:
- a szervezetek magatartásának és kultúrájának vizsgálata a stakeholderekhez való viszonyulásuk függvényében,
- a stakeholder kapcsolatok kiépítését akadályozó, nehezítő, a kapcsolatok fenntartására ható kulturális és magatartás tényezők vizsgálata.

előírt nyelvtudás: angol AF
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol KF
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )