Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szunyogh Gábor
Biztonsági kockázatok mechanikai modellezése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Szunyogh Gábor
helyszín (magyar oldal): Bánki Donát GBM KAr
helyszín rövidítés: BDGBK


A kutatási téma leírása:

Az ember—környezet biztonsági rendszer lényeges elemét képezik a természeti környezet azon tartományai, melyek nincsenek kialakítva rendszeres emberi tevékenység számára, de ahol mégis (kutatási, természetvédelmi, sportolási vagy egyéb ok miatt) rendszeresen előfordulnak emberek (természetes földalatti üregek, sziklafalak, jeges-havas hegyvidéki területek, szakadékok, stb.). Biztonságukról rendszerint egyedileg telepített technikai eszközök gondoskodnak, azonban ezek hatékonysága a zord természeti körülmények és a használók szubjektív hibái miatt bizonytalan. Külön problémát jelent, hogy ezeknek az eszközöknek a „méretezése” elsősorban a tapasztalat által megfogalmazott elvek betartásával történik: biztonságuk műszaki—tudományos megalapozottsága hiányos.
Mindezek szükségessé teszik az extrém természeti—technikai környezet biztonságának tudományos vizsgálatát, a veszélyforrások rendszerező elemzését, az alkalmazott műszaki berendezések teherbíróképességének meghatározását, és az extrém természeti környezetből adódó járulékos igénybevételeket.
Kutatási célok:

1. Az extrém természeti—technikai környezetben előforduló balestek főbb okainak feltárása, kiértékelése;
2. A potenciális veszélyforrások felkutatása, minősítése;
3. A veszélyforrások kísérleti és elméleti vizsgálata, folyamataik matematikai modellezése;
4. A biztonsági kockázatot képező természeti és technikai környezet igénybevételeinek, teherbíróképességének, és biztonsági tényezőjének meghatározása;
5. Javaslattétel a biztonsági ellenőrzések tartalmára, kivitelére és gyakoriságára.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )