Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szunyogh Gábor
Villámok okozta túlfeszültségek földalatti hatásainak elemzése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Szunyogh Gábor
helyszín (magyar oldal): Bánki Donát GBM Kar
helyszín rövidítés: BDGBK


A kutatási téma leírása:

A villámhárító rendszerek tervezésénél elsődleges cél a villámcsapások által sújtott létesítmények és közvetlen környékük védelme, és kisebb figyelmet kapnak a villámok keltette elektromágneses jelenségek távolabb jelentkező károsító hatásai. Ugyanakkor (különösen a digitális technika igen széles elterjedése óta) nem hagyhatók ki a villámok okozta túlfeszültségvédelem köréből a becsapási ponttól távolabb vagy a föld felszíne alatt elhelyezkedő objektumok sem. A túlfeszültségek meghatározásánál figyelemmel kell lenni a földfelszín alatti, elektromosan vezető kőzetrétegeknek a villámok elektromágneses terét befolyásoló hatására, valamint a villámáram impulzusjellegéből adódó áramkiszorítási jelenségekre. Ez a hatás különösen ott jelentős, ahol a kőzetek fajlagos ellenállása (geoelektromos inhomogenitások következtében) ugrásszerűen változik.
A villámcsapások távolabbi környezetének védelme érdekében fel kell tárni a villámok keltette elektromágneses tér szerkezetének földfelszín alatti törvényszerűségeit és annak alapján kidolgozandók a túlfeszültségvédelem előírásai.

Kutatási célok:
1. Felállítandók a Maxwell-egyenletekből kiindulva a villámáram keltette elektromágneses erőtér egyenletei, figyelembe véve, hogy a tér geoelektromosan inhomogén kőzetkörnyezetben alakul ki.
2. Elkészítendő az egyenletek megoldását szolgáló számítógépi program, melynek alapján feltárandó a villámok elektromágneses terének térbeli és időbeli alakulása a föld felszíne mentén illetve a föld alatt.
3. Kidolgozandók a villámveszély számszerű megítélésének a villámvédelmi gyakorlatban is alkalmazható összefüggései, táblázatai, diagrammjai, figyelembe véve a földfelszín alatti térség geoelektromos inhomogenitásait.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )