Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szternák György
Egyes európai védelmi rendszerek biztonsági és katona-technikai jellemzői, kiépítésükkel kapcsolatos technikai hátterek

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Szternák György
helyszín (magyar oldal): Óbudai Egyetem - Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
helyszín rövidítés: ÓEBGK


A kutatási téma leírása:

Az interkontinentális ballisztikus rakéták és a rakétavédelem biztonságpolitikai és katona-technikai hátterében még mindig sok kérdés vár tisztázásra mind a politikusok, mind a szak-emberek részéről. A végleges megállapodást tovább bonyolíthatja az is, hogy a tárgyaló felek milyen engedményeket tesznek saját rendszereik átláthatósága területén, milyen követelményeket fogalmaznak meg saját globális biztonságuk érdekében. Az egységes álláspont kialakításakor nem lehet figyelmen kívül hagyni az Oroszországi Föderáció lehetséges helyét, szerepét a hadászati egyensúly fenntartása és a rakétavédelmi rendszer hatékony működésekor. Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az Egyesült Államok mind elméletben, mind a gyakorlatban folytatja a „Gyors Globális Csapás” stratégia megvalósítását.
Beigazolódni látszik a szakértőknek az a korábbi megállapítása, hogy a jövő katonai műveletei a légi-kozmikus térben fognak kezdődni és nagy valószínűséggel a művelet további kimenetele is ott dől el.
További megjegyzés, hogy az érvényben lévő hadászati fegyverek korlátozásáról szóló szerződések a hagyományos eszközök fejlesztését nem tiltják. Ez a körülmény lehetőséget ad a meglévő rendszerek felülvizsgálatára, korszerűsítésére és új, hiperszonikus repülőeszközök kifejlesztésére. Más szóval a fegyverkezési verseny új színtéren, a légi-kozmikus térben való folytatására. Megjegyezés, ezzel egy időben, az információs térben is folyik a verseny az államok között.
A szakirodalomban fellelhető, légi-kozmikus eszközökről készült írásokat elemezve a tudomány és a katona-technika mai fejlettségi szintjén, a várható továbbfejlődés függvényében úgy tűnik, minden terv megvalósítható. Ugyanakkor, ha a rakétavédelmi rendszerek meglévő hibáit a szakemberek külön-külön ki is javítják, akkor sem biztosított, hogy a rendszer teljes hatékonysággal fog működni. Az összműködés ugyanis csak valós körülmények között pró-bálható ki. Minden más esetben az ellentevékenység, amely a rakétavédelmi rendszer működésének zavarására irányul, jelenleg csak modellezhető. Reményeink szerint valós körülmények közötti alkalmazásra pedig sohasem kerül sor.

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol, orosz
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )