Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Somló János
Az ember mobil robotokkal való (fizikai és kognitív) együttműködésének biztonságát szolgáló eljárások kidolgozása. A strukturálatlan környezetben végzett együttes fel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Somló János
helyszín (magyar oldal): Bánki Donát GBM Kar
helyszín rövidítés: BDGBK


A kutatási téma leírása:

A jelenlegi robottechnika nem elég fejlett ahhoz, hogy a robotok olyan képességekkel rendelkezzenek, amelyek lehetővé teszik számukra egy összetett szcenárium szerinti, teljesen önálló működést. Az esetek nagy többségében az ilyen forgatókönyvek csak emberi közreműködéssel valósíthatók meg.
A mobil robotok elterjedését a strukturálatlan, emberi környezetben nagyban akadályozza a szabványosítás és egy olyan általános megközelítés hiánya, amely garantálja a biztonságos és megbízható, ugyanakkor hatékony közös munkát.
A téma a biztonságos együttműködést megvalósító új módszerek kidolgozását jelenti, amely a multidiszciplináris elemzésre és az alábbi tényezők feldolgozására épül: a robot fizikai jellemzői, vezérlési eljárások, az emberi tényező (pszichológiai elemzés, kognitív pszichológia, fizikai korlátok), ergonómiára, a vizsgált területhez kapcsolódó érvényes nemzetközi szabványok, az alkalmazható biztonsági rendszerek, a szenzoros (video) technológia, amely észleli és nyomon követi a tárgyakat stb.
A megszerzett tudás feldolgozása és későbbi felhasználása céljából készül egy felügyeleti (monitoring) rendszer, a legújabb tudásfeldolgozó és -elemző eljárások (neurális hálózatok, fuzzy logika, generikus algoritmusok, kognitív algoritmusok stb.) alkalmazásával.

Kutatási célok:
1. Az ember és a mobil robotok közötti kölcsönhatás problémainak tisztázása, leírása.
2. Új biztonsági eljárások kidolgozása a meglévő megoldások értékelésével.
3. Intelligens felügyeleti rendszer fejlesztése az ember – mobil robot együttes feladatvégzésének biztonságossá tételére.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )