Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Réti Tamás
Korszerű hőkezelő berendezések üzemeltetésének biztonságtechnikai modellezése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Réti Tamás
helyszín (magyar oldal): Bánki Donát GBM Kar
helyszín rövidítés: BDGBK


A kutatási téma leírása:

A fémötvözetek, elsődlegesen acélok hőkezelése fontos, gyakran elkerülhetetlen technológiai művelet a gépalkatrészek és szerszámok gyártási folyamatában. Napjainkban a felületi és térfogati hőkezelési eljárások és berendezések széles választéka áll a tervezők és technológusok rendelkezésére, munkájukat korszerű szoftverek segítik.
Közismert, hogy a hőkezelő berendezések rendeltetésszerű működtetése szigorú környezetvédelmi és biztonságtechnikai kritériumok, hatósági előírások figyelembe vételét feltételezi. A biztonságtechnikai előírások nemcsak a berendezéseket üzemeltető személyzet, de az épületek és tágabb érelemben a társadalmi környezet védelmét szolgálják. A technológiai fegyelem megsértése számos balesetveszéllyel jár.
A lehetséges balesetek több okra, illetve mulasztásra vezethetők vissza: elsődlegesen égésveszéllyel kell számolni (személyi sérülések), ugyanis a termikus folyamatok nagy hőmérsékleten (500-1200 C) mennek végbe, a használt segédanyagok (vegyületek, gázok) egy része erősen mérgező és környezetszennyező, továbbá bizonyos esetekben robbanások bekövetkezésétől is tartani kell. A személyi és infrastruktrurális biztonságvédelem különösképp előtérbe kerül a szabályozott atmoszférás hőkezelési eljárások alkalmazásakor. Bár ezek a legkorszerűbb technológiák közé sorolhatók, ugyanakkor állandó problémát jelent, hogy a gázatmoszférát alkotó komponensek egy része mérgező, és bizonyos hőmérséklet-tartományban robbanó elegyet képez.
A kutatás alapvetően olyan megoldások (technológiai, üzemeltetési eljárások, javaslatok) kidolgozására irányul, amelyek a fent említett biztonságtechnikai követelmények fokozott érvényesítését, a balesetveszély előfordulásának kiküszöbölését szolgálják.

Kutatási célok:

1. A kemence atmoszférák összetételének elemzése különös tekintettel a mérgezés és a robbanás veszély előfordulásának valószínűségére.
2. A kezelési hőmérséklet hatásának vizsgálata az atmoszférában végbemenő kémiai reakciókra, különös tekintettel a hidrogént tartalmazó légkörökre.
3. Gázközegű termokémiai eljárások korszerű szabályozási módszereinek elemzése és modellezése, a hőkezelés időtartamának és a balesetveszély minimalizálásának figyelembe vételével.
4. Modellek és technológiai javaslatok kidolgozása a biztonságtechnikai követelmények fokozott érvényesítésével.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )